Sedan en lång tid tillbaka har Mallorca varit platsen dit svenskar vallfärdas varje år. Otaliga semestrar har ägt rum på den mysiga, spanska ön och här samlas människor från hela världen för att ta del av matkultur, sol, nattliv och naturligtvis massor med bad. Många svenskar har nog besökt platsen så många gånger att de till och med skulle kunna kalla Mallorca för deras andra hem. Det är relativt billigt att åka och även bra priser när man väl är på plats.

Som turist på Mallorca finns det dock en hel del saker som kan vara bra att veta om. Det kan t.ex. handla om platser som är riktigt värda att besöka eller stränder som man bara måste se åtminstone en gång i livet. Här gäller även helt andra lagar och regler från dem som vi har i Sverige, så att göra lite research innan din avresa är aldrig fel. Här nedan har vi samlat den viktigaste turistinformationen som du behöver. Under läsandets gång kommer du säkerligen att komma på fler frågor och funderingar och glöm då inte bort hur bra internet är. Du kan söka dig till nästan all information online och bara inom loppet av några sekunder.

Passregler till Mallorca

Även om många inte tror det så ingår även Mallorca i det så kallade Schengenområdet. Det betyder att du inte behöver ha ett pass för att kunna åka in och ut ur landet. Du behöver däremot kunna uppvisa en giltig legitimation av något slag, även om det inte är det traditionella passet. Här går det precis lika bra med ett nationellt ID-kort eller ett körkort för att du ska kunna styrka din identitet. Se bara till att du har koll på att kortet eller passet inte håller på att gå ut. Du behöver säkerställa att ditt pass är giltigt både på inresedagen och vid utresa för att du ska kunna ta dig hem igen. Detsamma gäller naturligtvis för barn. Under sommaren kan passkontor och poliskontor ha det väldigt hektiskt, så se till att du är ute i god tid med att fixa passet. Räkna med att det tar cirka 5-7 arbetsdagar innan det är klart.

Valuta

På Mallorca så använder man sig av valutan euro. Majoriteten av alla länder inom Europa har nu lärt sig att hantera denna och den kan användas på otroligt många platser och länder. Ska du resa till Mallorca är det rekommenderat att du ser till att ha en del kontanter på dig. Dessa kan du växla på ett växlingskontor långt innan avresa, men kan även göras på flygplatsen innan det är dags för avresa. På Mallorca kommer du även att kunna använda dig av kreditkort som VISA och Mastercard, samt hämta ut pengar från de lokala bankomaterna. Kom dock ihåg att detta kan medföra en avgift för varje uttag du gör och därför är det bättre att du gör uttag och växling redan innan du lämnar Sverige.

Platser du måste se

Mallorca bjuder inte bara på strand, bad och härliga drinkar, utan har även väldigt mycket kultur. Är det dags för dig att besök Mallorca i sommar kan det alltså vara en god idé att kika in några av dessa platser. Här hittar du bland annat den vackra och nästan orörda lilla byn Sollér där pinjeträd och fikonträd går sida vid sida av restauranger, mysiga caféer och små butiker med handgjorda smycken och souvenirer. Det bästa sättet att ta sig hit är genom att först ta sig till staden Palma. Vid Plaza de Espana hittar du sedan ett litet tåg som kommer att ta dig hela vägen till Sollér. På så sätt har du också en möjlighet att se all den natur platsen har att erbjuda.

Naturligtvis finns det betydligt fler sevärdheter än så. Du har bland annat Alfabia trädgårdarna, den stora katedralen La Seo, det anrika klostret San Salvador och naturligtvis de fantastiska och sagolika droppstensgrottorna. Bland annat finns grottorna Cova negra och Cova blanca, vilket betyder den svarta grottan och den vita grottan. Mallorca bjuder även på Cuevas del Drach, vilket betyder drakgrottan och här kan du till och med ta dig en tur på en båt i de underjordiska sjöarna som befinner sig långt ner under marken. Kommer du i rätt tid får du också möjlighet att slå dig ner och lyssna på en livs levande orkester. Den akustik som grottorna bidrar till är utom denna värld.

Nya turistlagar

Under 2018 så skedde stora förändringar för turisterna som besöker Mallorca. För att skydda staden och dess invånare valde man att sätta upp nya lagar för just turister. Många av lagarna har lagts till på grund turisternas överkonsumtion av alkohol och droger. Detta har ställt till det väldigt mycket i staden och därför vill myndigheterna nu kontrollera detta. Det är bland annat olagligt att gå runt topless i staden och på restauranger, men naturligtvis helt laglig om du befinner dig på stranden. Du får inte heller strippa, hoppa ner i poolen från din hotellbalkong och de organiserade partybåtarna där alkohol står i fokus har nu tagits bort. Att flasha brösten eller gå runt topless i staden kan leda till böter på 3000 euro, vilket motsvarar cirka 31 000 kronor. Det blir mycket pengar för att behagen ska få lite sol, så för allas trivsel är det bäst att hålla kläderna på. Dessa turistlagar kan du läsa mer om på internet och det finns mycket information att hämta som du troligtvis kan komma att behöva.