Lämpliga kläder för Spaniens klimat

Om du ska resa till Spanien kanske du funderar på vilka kläder som passar att ta med dig. Att packa ner plagg som passar klimatet kan vara svårt om du inte har besökt landet tidigare, men med lite efterforskningar kan du få till en perfekt packning och garderob som håller dig bekväm under hela din semester.

Spanien är ett mycket geografiskt mångsidigt land och klimatet är lika mångsidigt. Vädret varierar kraftigt beroende var i landet man befinner sig och faktum är att Spanien är det mest klimatmässigt mångfaldiga landet i Europa.

Det spanska klimatet är tempererat med varma somrar och kalla vintrar i inlandet. Längs kusten är det milda, molniga somrar och svala vintrar som gäller. Madrid som ligger inåt landet i mitten har en genomsnittstemperatur under sommaren på 31˚C. Norr och söder om staden på högre höjd brukar det vara ännu varmare än så.

Trots det varierande klimatet är det säkert att säga att Spanien är ett varmt land på sommaren. Vad du bör packa ner beror på vilken säsong du ska besöka landet.

Svala naturmaterial på sommaren

Om du ska besöka Spanien på sommaren så bör du ta med dig svala kläder i naturmaterial som kan andas. Det är väldigt vanligt att se spanjorer som är klädda i bomull- och linkläder och det finns en god anledning till det. Både bomull och lin andas bra och håller dig sval på sommaren. Men ett annat bra alternativ är bambu. Det är både ett mycket mjukt och praktiskt material.

Bambu har antibakteriella egenskaper och håller därför plaggen fräscha hela dagen. Det är anledningen till att materialet används till underkläder som trosor, bambukalsonger och strumpor. Till skillnad från lin och bomull så skrynklas inte heller bambu, så det är perfekt för reskläder.

Håll myggorna borta

I varma länder är insekter en självklarhet. Spanien har hela 58 inhemska myggarter och det inkluderar den invasiva tigermyggan. Trots att malaria är ovanligt i landet så är det irriterande när myggorna kommer fram och biter en på kvällarna. Om du vill hålla insekterna borta rekommenderas det att du har på dig ljusare kläder som sitter löst. Det har bevisats att myggor dras till mörka kläder. Sitter kläderna tight mot kroppen kommer de även åt din hud bättre. Satsa därför på löst sittande, ljusa kläder i naturmaterial om du vill vara myggfri.

Om du befinner dig längs kusten kan det bli blåsigt på kvällarna. Ha gärna med dig en tröja, lättare jacka eller en tunn kofta att ha på dig på kvällarna. Det behövs ofta inte i bergen, där det inte blir lika blåsigt och temperaturen är mer jämn. Långärmat är dock bra att ha på kvällarna, med tanke på myggen.

Missa inte att shoppa lokalt

Packa inte ner precis allt som du kan behöva, utan missa inte att gå i lite lokala butiker och plocka upp en hatt, en härlig blus eller en skjorta. Då får du precis de plagg som spanjorerna själva skulle välja, samtidigt som du får med dig en souvenir hem och bidrar till den lokala ekonomin. Spanjorer är ett välklätt folk, så du har goda chanser att hitta riktigt snygga plagg som du inte hade hittat i Sverige.