Fricampa i Spanien som turist

Spanien har otroligt mycket att erbjuda turister och den storslagna naturen som inkluderar allt från höga berg till soldränkta stränder är minst sagt inbjudande. Inte minst för campingentusiaster som gärna upptäcker Spanien från husvagnen, husbilen eller tältet. Men är det egentligen lagligt att campa utanför campingplatser i Spanien och vad bör man tänka på om man vill göra det?

Utrustning som kanske inte går att flyga med

Om du vill flyga till Spanien med din vanliga campingutrustning är det viktigt att veta vad som är tillåtet och vad som inte är det. Hur är det till exempel med knivar och campinggas? Eftersom det finns praktiska fällknivar i alla prisklasser är det omtyckt campingutrustning som för många är oumbärlig. Och du får faktiskt flyga med din fällkniv, så länge som den är incheckad i bagaget och inte tas som handbagage.

Tänk dock på att olika flygbolag kan ha olika regler för hur stor kniven får vara, så kolla upp det innan du åker. När det kommer till campinggas är det dock aldrig tillåtet att ta med dig, oavsett om du checkar in den eller vill ta den som handbagage. Köp på plats istället.

Det är inte tillåtet att fricampa

Tyvärr är det inte tillåtet att fricampa i Spanien. De har ingen allemansrätt som vi har i Sverige och därför får man inte bara slå upp tältet eller parkera husbilen var man vill. Men om du ber markägaren om tillåtelse får du campa på privat mark.

Det är totalt förbjudet att campa på Spaniens stränder, oavsett om du vill sova med eller utan tält. Du får med andra ord inte ens sova under bar himmel med endast en filt om du inte vill få höga böter. I regel rekommenderas det att du håller dig borta från stränderna om du vill campa i Spanien. Samma sak gäller för nationalparkerna där det inte är tillåtet att övernatta.

Vid vandringsleder och uppe i bergen kan spanjorerna vara mer toleranta med campare. Eftersom det kan ta längre än en dag att gå en vandringsled eller klättra i bergen är det mer okej att campa över natten.